Tuesday, March 12, 2013

Tips Pilih Tinted



Bajet

Komfem la  kan kena set bajet dulu..baru senang nak decide mana satu jadi pilihan hati =) (kecuali la kalo tak kisah harga berapa pun...asalkan nak terbaikkkkk punye..)


VLT
VLT iaitu Visible Light Transmitted, adalah bacaan bagi jumlah cahaya yang boleh nampak. JPJ akan cek VLT ni la utk tgok tinted kereta anda lulus ke tak. Makin kurang percentage VLT, makin gelap la cermin nnt. Makin gelap cermin makin bdebar-debar la jadinye kalo terserempak dgn JPJ =p . Contohnya, tinted yang mempunyai VLT 70% (ni spec JPJ utk cermin depan) adalah lebih jelas tahap penglihatan berbanding VLT 50% (ni pula spec JPJ utk cermin sisi dan belakang)

IR
IR or Infra Red merujuk kepada jumlah haba yang masuk. Kalau anda inginkan tinted yang dapat potong panas dengan banyak, pilihlah tinted yang mencatatkan nilai IR yg tinggi. Kuranglah tahap kepanasan kalo parking bawah terik mentari nnt =) Tapikan..IR tinggi ni, harganya lebih tinggi jugak ye

UV
Ultra Violet (UV) adalah bahagian spektrum gelombang elektromagnet yg dipancarkan matahari. Sinar UV dpt memberi kesan negatif pada kulit mahupun mata. Kaum wanita terutamanya amat bimbang dgn kesan UV ini, terutama pada kulit. So, tak hairanlah losyen dan krim pelindung kulit menjadi benda wajib dimiliki para wanita =) Bacaan SPF yg tinggi dikatakan mampu mengurgkan kesan negatif pada kulit. Tp SPF tu bg produk kecantikan la kan...kalo tinted ni, jgn pulak anda tanya berapa nilai SPF nye..terkebil2 nk jwb nnt..hehehe...tengok pada percentage UV yg dicatatkan. Makin tinggi peratusan UV, makin bagus tinted tu. Sbb tu kebanyakan kedai akan menawarkan tinted yang 99% UV bg semua jenis tinted, termasuklah di MEKAPKERETA SEJUK.

Dengan penerangan yg diberikan, diharap dapat memberi sedikit sebanyak panduan utk anda dlm memilih tinted yg sesuai. Untuk melihat sendiri pelbagai jenis tinted, jom dtg ke premis kami MEKAPKERETA SEJUK @ Bandar Baru Nilai, Negeri Sembilan. 30 minit je dari Bangi. 5km je dari Dataran Nilai :) Anda juga boleh mghubungi kami di 019 6606365 (call,wassap,sms).


renung-renungkan & selamat memilih tinted!

JOM TINTED!








16 comments:

  1. terima kasih untuk perkongsian ilmu berguna tentang tinted ini.

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas tips ni. Semoga biz bro bertambah maju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pleasure :D Terima kasih kerana sudi singgah di blog kami

      Delete
  3. Terima ksh..pkongsian ilmu yg bgusss...

    ReplyDelete
  4. Nak tanya mcm mana nak tau tinted tu ada ir or xde ir ? Takot kedai tu tipu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya pakai meter reader (tp ni pn bole di set) atau test lamp utk rasa real situation ;)

      Delete
  5. thanks bro...brulaa paham ape maksud kod2 tint kete lpas baca blog nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure.free2 meh la singgah kedai kami ;) ape2 leh contact 019-660 6365 :D tq bos

      Delete
  6. baru lah saya tahu yg mana satu nk tahu gelap ke tak...
    thanks bro...

    ReplyDelete
  7. Baru lah tahu pasal tinted....thanks bo....

    ReplyDelete
  8. bos..myvi lama tinted satu kereta..berapa bos??vlt follow spec jpj..hehe..kalaw cun boleh shoot ke nilai plak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ada offer bos, safety black premium. ketebalan 5 mil. RM 299 shj. pakej complete car :) info lanjut bole hubungi kami di 019-660 6365 ;) if ada tint lm, upah cuci RM 50-80 max. if xde, tiada caj tmbhn. hehe..

      Delete
  9. hai tauke...tinted myvi lama satu kereta berapa??vlt follow spec jpj yg latest...nk murah2 je bos...huhu..

    ReplyDelete

Write your comment :)