Wednesday, September 17, 2014

Perodua Axia...sape dh tgk?

Model baru Perodua...Axia ;)


Selamat Hari Malaysia yg ke 51 :) Sempena Hari Malaysia ni, saje nk tulis entri mengenai produk baru keluaran Perusahaan Otomobil Kedua yakni Perodua. Hehe..
Sape dh g tgk? Aritu kami sempat pegi masa launching kete baru Perodua ni. Nama dia Axia (ramai dh tahu pn :p ) Axia ni model yg dikeluarkan utk ganti model Viva. Lepas ni xde dh Viva baru. Hanya Axia je utk kategori kereta segmen A. Segmen A tu ape? Segmen A tu kategori kereta a.k.a Saiz kereta tersebut. Segmen A ni segmen kereta kecik (yg paling kecik la ye). Tapi Myvi bukan ye. Myvi ni segmen B. Yg saing dgn Axia ni mcm i10 dan yg sekelas dengannya. Sbb tu production Myvi jalan mcm biasa. Sbb kategori x sama. 

So bila namanya kereta kecik (compact car kata omputih), asas teorinya yg pelanggan cari sbb nk jimat minyak, senang parking dan sebagainya. Entri level utk org yg baru nk beli kereta atau nk cari 2nd car gitu. Tapi yg menarik Axia ni, dalam dia xdela rasa sempit padat pn. (Rasa dalam kereta Saga Iswara pn lagi sempit. Huhu..) Kalau anda rasa Viva dah selesa dalam dia, Axia ni lebih selesa, finishing pn cantik. Kira ikut trend semasa la Axia ni. Bumbung dia pn x la tinggi sgt. Jadi nampak lebih seimbang banding ngn Viva. Xdela nampak kcik sangat pun kete ni. Yg best kete ni, luggage atau but belakang dia mmg besar. 260litre boot space. Pergh...kalah myvi ni. Pelik gak camne leh luas, tapi selepas diterangkan oleh SA Perodua yg sangat membantu, rupanya lantai bonet blkg dia ni, diorang buat ke dalam sikit. X mcm myvi, so kalo beg baju saiz biasa tu leh susun tegak..banyak la ruang yg ada. Clever Solution for a compact car ;)

Luaran plak not bad. Kalo model yg up skit mcm SE n Advance Version, banyak la aksesori hebatnya. Siap ada front sensor, lampu projektor, line chrome kt tepi pintu sebelah bawah, lampu depan n belakang yg berbeza dengan spec rendah (E n G spec) dan mcm2 lagi. Bila tutup pintu dia pn terasa kemas banding ngn model sebelumnya walaupun yg spec rendah. Kereta ni pn dikatakan antara yg paling jimat penggunaan minyaknya. 21.6km/l. Kira isi RM 1.90 (minyak ron95 leh pegi 21.6km) pergh...jimat tu tapi bergantung pada cara pemanduan juga ye. Hehe..

Harga plak dari RM 26,000 ++ sampai RM 44,000 lebih kurang (xingat sgt jumlah betul sbb lom mampu nk beli cash lagi. Ekeke...). Mmg murah yg entri level tu. Yg best sbb enjin tetap sama yakni 1000cc tp beza pada aksesori. Beza apa? Kalo yg paling murah tu, Radio xde, rim kompang, sensor belakang xde. Pendek kata togel la. Macam kete utk sekolah memandu. Tapi yg kaki mekap kereta ni mungkin bole beli yg basic pastu buat ikut citarasa sendiri. Hehe...tapi kalo nak yg emsem sket, n nak factory fitted (kira aksesori Original dari kilang) leh amik yg up sket atau amik je advance model kalo ada bajet. Hehe...

Rumusannya, Viva replacement model ni mmg baik dari kebanyakan segi berbanding Viva sendiri, cuma nak kena test drive dulu nk dpt feel dia camne. Yang agak musykil skit, kalo naik bukit atau nk dpt 110km/j tu senang ke? Sbb dari segi berat dia, berat sket dr viva, so kena test drive utk tahu jawapannya. Hehe..

p/s : Leh contact SA Perodua En Aizat (013-529 3147) kalo nk info lanjut or nk beli kete :D

0 comments:

Post a Comment

Write your comment :)